
Eerst even voorstellen: Wie ben je, wat is je achtergrond en wat doe je op dit moment?
Mijn naam is Joris Arts, ik ben bestuurder van een eerstelijns gezondheidscentrum in Hoorn. Ik doe dit nu 2,5 jaar en daarvoor was ik 10 jaar lang gevestigd ziekenhuisapotheker in het Antonius Ziekenhuis in Sneek.
Hoe ben je in jouw vakgebied terecht gekomen?
In het ziekenhuis merkte ik dat er zoveel dingen beter kunnen in de zorg, maar dat het vreselijk moeilijk is om te verbeteren. Er zijn altijd wel redenen om maar te blijven doen wat we altijd doen: evidence, geld, tijd, onzekerheid. Als je echter ziet wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is door exponentieel ontwikkelende technologie, vind ik het niet acceptabel daar geen gebruik van te maken.
Meer dan alleen technologie
Ik merk in mijn huidige functie als bestuurder, met een groep van 100 1elijns zorgprofessionals in ons centrum dat het veel gemakkelijker is om hiermee aan de slag te gaan. Maar verbeteren en innoveren gaat niet alleen over technologie. Ook door handen ineen te slaan met welzijnsorganisaties, gemeentes, zorgverzekeraars, scholen en last but not least patiënten, kunnen mooie dingen worden bereikt.
“Ik denk dat we in de zorg nog vaak te bescheiden zijn om onze ervaringen belangeloos te delen, terwijl we daar veel van kunnen leren.”
Wat heeft je bewogen om te gaan spreken? (En bij hoeveel events heb je gesproken/voorzitterschap gehad/gemoderatet)
Ik vind het geweldig om mijn ervaringen met innovatie in de zorg te delen. Ik denk dat we in de zorg nog vaak te bescheiden zijn om onze ervaringen belangeloos te delen, terwijl we daar veel van kunnen leren. Ik heb lezingen gehouden, workshops gegeven, vlogs gemaakt en ben dagvoorzitter geweest voor onder andere Nyenrode, NRC-Live, ICT&Health, Zorgvisie, Skipr, Smarthealth, Zorg&ICT, VWS en Games for Health.
Hoe bereid je je voor op een event?
Ik bekijk van tevoren het programma, de andere sprekers en de aanwezigen in de zaal. Daarnaast bespreek ik altijd met de organisatie wat hun verwachtingen zijn. Vooral een stukje verwachtingsmanagement is erg handig om te doen en scheelt je veel (mogelijke) energie later in het proces.
Ik heb geloof ik geen vast ritueel. Behalve dat ik er altijd voor zorg dat ik qua techniek helemaal zelfvoorzienend ben.
Wat was de leukste, meest opvallende of meest indrukwekkende klus die je hebt gedaan?
Ik ben met een groep van 15 bestuurders en innovators naar het congres Exponential Medicine geweest in San Diego, met aansluitend twee dagen innovatieve bedrijven bezoeken in Sillicon Valley. Ik was inhoudelijk begeleider van de reis. Dit heeft mij geïnspireerd om dit ook dichterbij huis te organiseren, wat we inmiddels al twee keer gedaan hebben.
En de meest lastige of moeizame klus/situatie? (En waarom)
Ik kan me eigenlijk geen lastige klussen voor de geest halen.
Hoe ga je het beste om met lastige vragen uit de zaal?
Ik probeer deze zo goed mogelijk te beantwoorden, maar ook de rest van de zaal daarbij te betrekken. Dat is vaak een goede manier om de spanning uit een situatie te halen.
Wanneer is een spreekklus voor jou een succes? (Heb je een doel vooraf, wanneer is die behaald?)
Als ik mijn presentatie niet kan afronden binnen de tijd omdat er zoveel vragen en plenaire discussie komt 🙂 En ook wanneer de deelnemers de voorbeelden naar hun eigen praktijk gaan vertalen. Mijn ervaring is dat het dan gaat bruisen in de zaal.
Tot slot: heb je een gouden sprekerstip voor nieuwe of toekomstige sprekers?
Vertel een verhaal 🙂