Zorgsprekers Tobias Mol

Tobias Mol

Ervaringsdeskundige Diabetes Type 1 | Meervoudig Judokampioen | Coach | Spreker

Patiënten, hun ouders en behandelaren kijken te eenzijdig naar gezondheid en presteren. Hierdoor wordt een ziekte of aandoening te vaak leidend, wat de ontwikkeling van de patiënt niet ten goede komt. Dit zien we terug in motivatiegebrek, teleurstelling of het niet kunnen accepteren van een situatie. Om het beter te doen dient er multidisciplinair naar de mentale kant van ziekte worden gekeken. Dat zegt Tobias Mol, die met diabetes onder meer 7 Nederlandse titels, Europese en Wereldmedailles in het judo won.

Diabetes Type 1

Toen er op 2-jarige leeftijd Diabetes type-1 bij Tobias Mol werd gediagnosticeerd, werden hem weinig kansen toegedicht om topsporter te worden. Hij zou het te druk hebben met het balanceren van zijn bloedsuiker om daarnaast ook zijn lichaam in topvorm te krijgen. Door lering uit honderden boeken, wetenschap en eigen ervaring toe te passen en te verbeteren lukte het hem toch om meer dan 10 jaar in de top van het judo mee te draaien.

Topsport: Veerkracht en discipline

Zijn ervaringen in de topsport leidden tot een brede kijk op talentontwikkeling en gezondheid, waarbij eigen verantwoordelijkheid, veerkracht en discipline centraal staan. Hij deed hier onder zoek naar (Open Universiteit) en ontwikkelde een toepasbaar model waarmee patiënten en behandelaren zelfstandig kunnen werken. Zijn visie deelt hij nu met ziekenhuizen en zorgaanbieders om de begeleiding van patiënten te helpen verbeteren.

Balans houden en doorzetten

In een presentatie laat Tobias zien waar wij in het dagelijks leven allemaal tegenaanlopen; We weten vaak wel wat we moeten doen, maar hoe komt het dat dit in de praktijk zo moeilijk is? En hoe kunnen we de balans houden en doorzetten wanneer we sterke emoties en vermoeidheid tegenkomen? Deze onderwerpen worden gekoppeld aan ziekte en de mogelijkheden die dit biedt tot het ontwikkelen van onze persoonlijkheid.

Benieuwd naar het verhaal van Tobias, of interesse om hem aan uw line-up toe te voegen? Neem contact op via jesse@zorgsprekers.nl