Zorgsprekers Tobias Mol

Ervaringsdeskundige Diabetes Type 1 | Meervoudig Judokampioen | Coach | Spreker

Tobias Mol

We hebben de neiging om te eenzijdig naar gezondheid en presteren te kijken. Hierdoor wordt een ziekte of aandoening te vaak leidend, wat de gezondheid en ontwikkeling van de patiënt niet ten goede komt. Om het beter te doen dient er onder behandelaren en patiënten een vorm van zelfbewustzijn te worden ontwikkeld dat de verschillende motivaties van het individu balanceert. Dat zegt Tobias Mol, die ondanks zijn vroege diagnose diabetes onder meer 7 Nederlandse titels, Europese en Wereldmedailles in het judo won.

Diabetes Type 1

Toen er 2-jarige leeftijd Diabetes type-1 bij Tobias Mol werd vastgesteld, werden hem weinig kansen toegedicht om topsporter te worden. Hij zou het te druk hebben met het balanceren van zijn bloedsuiker om daarnaast ook zijn lichaam in topvorm te krijgen. Door lering uit vele boeken, wetenschap en door eigen ervaring toe te passen en te verbeteren lukte het hem toch om meer dan 10 jaar in de top van het judo mee te draaien.

Topsport: Veerkracht en discipline

Zijn ervaringen in de topsport leidden tot een brede kijk op wat het betekent om gezond en succesvol te zijn. Tobias: ‘Wat we moeten nastreven is een mentale vorm waarbij eigen verantwoordelijkheid, veerkracht en discipline centraal staan. Kwaliteiten die niet alleen medisch broodnodig zijn maar ook succes op andere gebieden bepalen.’ En dat is precies wat patiënten nodig hebben; perspectief op een leven naast de ziekte in plaats van teveel focus op de ziekte zelf.

Tobias deed onderzoek (Open Universiteit) naar deze kwaliteiten en ontwikkelde een toepasbaar model waarmee patiënten en behandelaren zelfstandig kunnen werken. Zijn visie deelt hij nu met ziekenhuizen en zorgaanbieders om de begeleiding van patiënten te helpen verbeteren.

Balans houden en doorzetten

Patiënten, hun ouders en behandelaren kijken soms te eenzijdig naar gezondheid en presteren. Hierdoor geven ze te snel op, wordt er te veel nagedacht of blijft men hangen in teleurstelling. In een presentatie of workshop laat Tobias zien waar wij in het dagelijks leven allemaal tegenaanlopen; We weten vaak wel wat we moeten doen, maar hoe komt het dat dit in de praktijk zo moeilijk is? En hoe kunnen we de balans houden en doorzetten wanneer we teleurstelling en vermoeidheid tegenkomen? Deze onderwerpen worden gekoppeld aan ziekte en de mogelijkheden die dit biedt tot het ontwikkelen van onze persoonlijkheid.

Benieuwd naar het verhaal van Tobias, of interesse om hem aan uw line-up toe te voegen? Neem contact op via jesse@zorgsprekers.nl