Ted van Essen, TV-dokter

TV-dokter | Spreker | Bestuurslid Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR)

Ted van Essen

Ted van Essen was tot 2016 huisarts en -opleider in een groepspraktijk in Amersfoort, voordat hij zich is gaan inzetten als TV-dokter bij Omroep Max. Hij deed wetenschappelijk onderzoek en gaf onderwijs in het Julius Centrum van het UMC Utrecht over virale infecties. Hij promoveerde in 1995 op het onderwerp influenza. Ted geeft in Nederland en in andere Europese landen lezingen over de griepvaccinatie, vanuit zijn lidmaatschap van de European Scientific Working group on Influenza, waarvan hij treasurer in het dagelijks bestuur is.

TV-dokter bij Omroep MAX

Ted van Essen heeft veel ervaring binnen de gezondheidszorg. Dit komt door zijn werkzaamheden als huisarts, maar zeker ook door zijn aanwezigheid in het bestuur en toezicht van verschillende vooraanstaande zorginstellingen. Naast zijn huidige werkzaamheden als TV-dokter lid van de Raad van Toezicht van Dimence, een grote GGZ-instelling in Overijssel, en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra. Daarnaast is hij lid RvT Landelijke Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Hart- en vaatziekten.

Werkzaamheden voor KNMG en CGR

Namens de KNMG is hij bestuurslid van de stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR), die gedragsregels opstelt voor de samenwerking tussen zorgaanbieders en farmaceutische bedrijven. Vanuit die positie is hij ook lid van de RvT van het Transparantieregister, waarin alle financiële banden tussen professionals en de industrie worden weergegeven. Daarnaast presenteert hij wekelijks op tv in het programma Tijd voor MAX een medisch onderwerp.