Nicole Plas is spreker en moderator bij Zorgsprekers

Patiëntspreker | Ervaringsdeskundige niertransplantatie | Zorgprofessional

Nicole Plas

“Hoe wil jij de zorg verbeteren?”

Door die vraag werd Nicole Plas getriggerd om echt na te denken over waarom ze nu zo graag de rol van spreker vervult. Ten eerste om vanuit eigen ervaring kennis te delen en om haar verhaal te vertellen, inclusief de kwetsbare momenten. Ze neemt haar toehoorder mee in het leven van een patiënt binnen maar zeker ook de ervaringen buiten de ziekenhuismuren. Ze vertelt hoe het is om steun en begrip te ervaren en wat voor impact dit heeft op een zorgpad.

Niet alleen zonneschijn

Op kritische wijze en met passie laat ze zien hoe het merendeel van de zorg om haar heen gebouwd is op protocollen en regels die niets met haar situatie te maken hebben, niets toevoegen en alleen maar ruis en irritatie veroorzaken. Ze legt de vinger op de zere plek en laat zien dat de regie van de zorg maar bij één iemand hoort en dat is de patiënt.

Hordes nemen

Er zijn nog een hoop hordes te nemen volgens Plas. De kunst van het herhalen is nodig om de zorg te kantelen, maar ze legt ook uit waarom het dan toch (nog) niet wil lukken. Hoofdlijnen die Plas bespreekt zijn communicatie, communicatie en communicatie: hét ondergeschoven kindje binnen de zorg. Ook kaart ze het hoofdstuk eHealth aan en het patiëntendossier, het hoofdpijndossier van menig patiënt.

Confrontatie met IgA- Nefropathie

Plas is sinds haar 26ste werkzaam in de zorg, ze start als algemeen manager bij een privékliniek. Centralisatie, patiëntenzorg en het patiëntendossier zijn haar dagelijkse praktijk. Ze is eind 20 als er een milde vorm van IgA- Nefropathie wordt geconstateerd, ze is op dat moment een jonge moeder die actief in het leven staat.

Dit wil ze natuurlijk vasthouden maar als ze 35 wordt is de koek op, de nierfunctie is gezakt naar 17%, wat de noodzaak tot een niertransplantatie opwerpt. Om dat voor elkaar te krijgen moet ze enerzijds een nier “regelen” en anderzijds lobbyen bij haar artsen om het voor elkaar te krijgen, want, er is geen protocol om met deze nierfunctie te transplanteren. Uiteindelijk lukt het Plas om een nier te vinden én de transplantatie te regelen. Haar avontuur is een ongoing process, dus inmiddels na ruim tien jaar een lerende patiënt te zijn is ze onderhand gerust een professional te noemen.

Nicole Plas als spreker

Een ervaringsdeskundige met een sterk verhaal naar het podium brengen is een krachtige manier om patiënten een stem te geven binnen een evenement of bijeenkomst. Nicole als spreker boeken? Stuur ons een bericht, we denken graag met je mee!