Zorgsprekers Mia Wessels

Arts | Oprichter De Jonge Dokter | Podcasthost bij Humanizing Healthcare | Oprichter Metanoia

Mia Wessels

Mia Wessels, dochter van Zuid-Afrikaanse ouders, werd geboren in de Verenigde Staten en groeide grotendeels op in Nederland. Zij studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en Health Economics Policy & Law aan het Erasmus in Rotterdam. 

Focus op persoonlijke ontwikkeling

Tijdens haar coschappen verdiepte zij zich naast haar werkzaamheden ook in het welzijn van zorgverleners. Het viel haar op dat er veel medisch inhoudelijke ontwikkeling is, maar dat er minder focus ligt op persoonlijke ontwikkeling. Gek eigenlijk, als de arts van de toekomst meer coach is dan medicus en er onder artsen zoveel burn-out en verslaving heerst.

De Jonge Dokter

Met zojuist genoemde gedachte in het achterhoofd richtte Mia in 2018 De Jonge Dokter op: een community voor jonge dokters in Nederland met als missie om taboes te doorbreken. Denk hierbij aan de angst om fouten te maken en de manier waarop er omgegaan wordt met hiërarchie onder zorgverleners.

Inmiddels heeft Mia samen met haar collega’s van De Jonge Dokter een flink bereik op social media verworven, waarmee zij hun boodschap kunnen delen. Ook hebben zij inmiddels honderden community members.

Momenteel werkt Mia als arts op een spoedeisende hulp en host zij daarnaast de podcast Humanizing Healthcare. Hierin bespreekt zij menselijke (zorg)onderwerpen, o.a. in gesprek met leiders uit het werkveld. Inmiddels is er ook een nieuw platform live gegaan: Metanoia, een platform gericht op persoonlijke ontwikkeling voor zorgverleners.

Mia Wessels: Ervaring als spreker en onderwerpen

In de laatste jaren heeft Mia veel gesproken over het welzijn van zorgverleners en de werkcultuur waarin er gewerkt wordt. Denk hierbij aan grote evenementen zoals de Chirurgendagen en andere congressen over welzijn. Ook wordt zij gevraagd als panellid, bijvoorbeeld door NRC Live en Nijerode.

Vanuit haar positie als jonge arts kan Mia op effectieve wijze een gesprek teweegbrengen en brengt zij haar passie voor het onderwerp met plezier over op het podium. Ze spreekt graag over (sub)onderwerpen rondom werkcultuur en het creëren van een veilig leerklimaat. Deze factoren dragen bij aan meer plezier in het werk en minder verzuim onder medewerkers. Ze weet een verbinding te leggen tussen generaties en lagen binnen organisaties, door concrete voorbeelden te combineren met theorie.

Interesse om Mia als spreker te boeken bij uw (digitale) evenement? Wij denken graag met je mee, stuur een bericht naar jesse@zorgsprekers.nl voor meer informatie.