image003

Topsporter I Paralympisch kampioen I Internationale spreker I Omgang met tegenslagen I Grenzen verleggen

Bibian Mentel-Spee

In de zomer van 2000 lachte het leven Bibian volop toe. Ze was bezig met haar favoriete sport snowboarden, stond 4e op de wereldranglijst en was volop in voorbereiding voor de Olympische Spelen van Salt Lake City 2002.

Alles veranderde echter toen zij last kreeg van haar enkel en bij Bibian een ernstige vorm van botkanker werd geconstateerd waarbij de arts Bibian een keuze voorlegde die eigenlijk geen keuze was: je been behouden met het gevaar je leven te verliezen of je been amputeren. Bibian koos voor amputatie en knokte zichzelf terug. Zeven maanden later werd Bibian Nederlands kampioen snowboarden, bij de valide sporters wel te verstaan.

In juli 2017 hoort paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel dat ze voor de negende keer kanker heeft. Maar Bibian is een knokker en een optimist, met een ijzersterke wil. Haar grootste sportieve droom is dat ze op de Paralympische Spelen in maart 2018 haar olympische titel kan verdedigen.

Bibian Mentel is in staat om mensen te inspireren met haar verhaal. Ze deelt haar persoonlijke ervaringen op het gebied van topsport, haar leven na de amputatie en haar gevechten tegen kanker en probeert zich te richten op de mogelijkheden van het leven in plaats van de onmogelijkheden. Ze spreekt bij bedrijven en scholen en leert haar luisteraars de kansen te zien wanneer je geconfronteerd wordt met tegenslag.

Boeken

Er zijn twee boeken uitgekomen over Bibian’s ervaringen en de strijd tegen kanker: in Met mijn goede been uit bed en Kut kanker! lees je meer over het omgaan met tegenslagen en het verleggen van grenzen.

Het nieuwste boek van Bibian heet LEEF. Na de publicatie van haar boek Kut Kanker! onderging Bibian twee risicovolle operaties aan haar nek. Drie weken later was ze alweer op weg naar Zuid-Korea om deel te nemen aan de spelen, waar ze twee gouden medailles wist te veroveren. Met het nieuwe boek beschrijft Bibian dit traject en geeft ze een unieke kijk in haar leven (bron: Gooi- en Eemlander).