Bernard Leenstra | De Zorgsprekers. Omdat het om de inhoud gaat.

Huisarts i.o. | PhD-candidate | Oprichter Schok & Pomp

Bernard Leenstra

Bernard Leenstra (33) maakte een ongebruikelijke keuze door zijn chirurgische carrière te onderbreken. Zijn medische kennis, wetenschappelijk inzicht en ondernemersdrift hebben hem doen inzien dat je ook buiten de OK veel voor de samenleving kan betekenen. Sterker nog, hij is ervan overtuigd dat de zorg jonge, ambitieuze ondernemers nodig heeft die een achtergrond hebben in het medisch werkveld. Met zijn ondernemingen en innovaties in de zorg is Bernard niet alleen een inspirator voor andere artsen, maar eigenlijk voor iedereen die een vak heeft geleerd en buiten de gebaande paden durft te stappen.

Van traumachirurg naar ondernemer

Na zijn studie geneeskunde begon Bernard vol goede moed aan het realiseren van zijn jongensdroom: traumachirurg te worden. Tijdens zijn werkzaamheden op de Spoedeisende Hulp begon hij zich te frustreren over de matige EHBO-kennis van Nederlanders. Navraag leerde dat men geen motivatie heeft om een EHBO-cursus te volgen. De redenen? Een saai en suf imago en natuurlijk het prijskaartje. Dat moet dus anders, dacht Bernard.

Actuele voorbeelden, interactieve lessen en Virtual Reality-brillen.

Zo begon hij zijn eerste onderneming: het EHBO-initiatief ‘Schok & Pomp’. In een jaar tijd groeide Schok & Pomp uit tot een organisatie met 12 artsen die door heel Nederland EHBO-cursussen geven. Suf en saai is het zeker niet; met actuele voorbeelden, interactieve lessen en Virtual Reality-brillen.

Op deze manier heeft Schok & Pomp al verscheidene gerenommeerde bedrijven getraind. Ook worden er cursussen gegeven aan middelbare scholen, particulieren en sportverenigingen. Daarnaast deelt Bernard met iedereen het belang van kunnen reanimeren, waarbij hij put uit eigen ervaring toen hij in 2018 een 12-jarige jongeman op het voetbalveld moest reanimeren.

Door Schok & Pomp kwam Bernard tot het inzicht dat de problemen in de zorg niet met wetenschap alleen kunnen worden opgelost. Ook particuliere ondernemingen kunnen een verschil maken. Al snel volgde de tweede onderneming: ‘HAP-arts.nl’. Een initiatief voor en door basisartsen met als doel de toenemende werkdruk op de huisartsenposten te verlagen. Het idee is simpel maar doeltreffend; omdat de top drie klachten op de huisartsenpost (HAP) chirurgisch van aard zijn, worden (oud)assistent-chirurgen ingezet op de HAP om de huisartsen te ontlasten.

Lege Artis, een gedichten bundel door Zorgspreker Bernard Leenstra en gynaecoloog en illustrator Marc-Jan Janssen

Boek: Lege Artis

Bernard is ondertussen bijna twaalf jaar actief binnen de geneeskunde. In deze tijd heeft hij veel dingen meegemaakt, zowel positief als negatief. Een reeks van deze momenten heeft hij verwoord en deze zijn vanaf nu te lezen in het boek ‘Lege Artis’, dat hij samen met gynaecoloog en illustrator Marc-Jan Janssen gemaakt. Deze dichtbundel met medisch wetenschappelijk bewezen gedichten en illustraties is hier verkrijgbaar.

Een nieuwe, innovatieve Automatische Externe Defibrillator (AED)

Verder is Bernard initiatiefnemer van een groot samenwerkingsproject tussen Schok & Pomp en het industrieel ontwerpbureau VanBerlo. In dit project wordt de medische kennis van Bernard gecombineerd met de technische achtergrond van industrieel ontwerpers met als doel een nieuwe, innovatieve Automatische Externe Defibrillator (AED) te ontwikkelen. Een dergelijk samenwerkingsverband is uniek omdat productontwikkeling en medisch wetenschappelijk onderzoek vanaf het begin van het project simultaan lopen.

Bernard Leenstra als spreker

Bernard is een geanimeerd verteller die geen mogelijkheid onbenut laat om zijn enthousiasme voor de zorg te delen. Zo heeft Bernard als TV-dokter meegewerkt aan ‘De Lijf Show’ (SBS) en was hij afgelopen seizoen regelmatig te gast als duider zorg en geneeskunde bij ‘Na Het Nieuws’ (BNNVARA).