De Zorgsprekers | Willemijn Weerts, ASO Productions | Ervaringsdeskundige postnatale depressie

Oprichter/theatermaker A.S.O. (About Seeing Opportunities) | Ervaringsdeskundige PPD

Willemijn Weerts

Willemijn Weerts – van Daal (1981) is theatermaker. Samen met haar man runt ze het film- en theaterbedrijf A.S.O. (About Seeing Opportunities) in Eindhoven.

Als ze in 2015 voor de tweede keer zwanger raakt wordt ze bevangen door angsten, paniek en dwanggedachten. Na de geboorte van haar mooie dochter belandt ze in een postpartum depressie (PPD), ook wel postnatale depressie genoemd. Geen enkele arts, psycholoog of psychiater ziet wat er écht met haar aan de hand is of wat ze nodig heeft om te herstellen. Diagnoses varieerden van overspannenheid tot burn-out en van uitputting tot aanpassingsstoornis.

Het is voor Willemijn onacceptabel dat ze nog steeds geen effectieve hulp heeft gevonden en blijft daarom verder zoeken. Ze wil niets liever dan weer de moeder worden die ze ooit was. De ene na de andere therapie passeert de revue, maar geen enkele biedt verbetering. Na een periode van 1,5 jaar depressie en paniek vindt ze een gerichte therapeut en begint eindelijk haar weg naar herstel. Met kleine stapjes gaat het beter en begint ze haar ervaringen op te schrijven.

Nieuwe kracht en theatervoorstelling

Willemijn heeft deze verdrietige periode omgezet naar iets moois. Naast haar grootste droom om helemaal beter te worden had ze nog een droom: Ze wil haar ervaringen omzetten in een theatervoorstelling en zo een steentje bijdragen aan het doorbreken van het taboe rondom postpartum depressie. Op deze manier brengt ze mensen bij elkaar brengen om kennis uit te wisselen met hulpverleners en ervaringsdeskundigen.

Dit plan gaf haar nieuwe kracht om uit de postpartum put te krabbelen. Na een proces van pieken en dalen en het overwinnen van grote angsten en schaamte realiseerde zij deze droom. Willemijn schreef deze voorstelling en speelde er zelf in mee; iets wat ze waarschijnlijk nooit meer had gedaan als dit niet had meegemaakt. Met theatervoorstelling WOLK toert ze door het land. Tevens leidt zij regelmatig het nagesprek waarin zij haar eigen ervaringen deelt. Ook geeft zij hulpverleners de kans hun kennis te delen en biedt ze ervaringsdeskundigen een platform waar ze erkenning krijgen en hun verhaal kunnen delen.

Willemijn als spreker en theatermaker

Willemijn vertelt als spreker over PPD en over haar persoonlijke ervaringen. Ze spreekt over de misvattingen over PPD en over haar zoektocht binnen de hulpverlening. Ze deelt haar eigen kwetsbare analyses en conclusies en spreekt haar zorg uit over het taboe wat er nog steeds op PPD (en depressie) rust. Zonder een wijzend vingertje naar de zorgverlening bespreekt ze haar verbazing over het feit dat het voor veel vrouwen nog steeds moeilijk blijkt om op tijd de juiste diagnose te krijgen met daarbij een effectieve therapie.

In haar lezing neemt Willemijn je mee naar haar dromen die haar overeind hielden en hoop gaven toen ze in een diep, zwart gat gevangen zat. Met haar positieveen vrolijke energie praat ze graag over wat deze tijd haar wél heeft opgeleverd en hoe zij met haar doorzettingsvermogen haar grootste angsten heeft overwonnen en een grote droom heeft kunnen verwezenlijken.